Domači kompostniki učinkovito pripomorejo k zmanjševanju gospodinjskih odpadkov

Kompostniki so precej priljubljeni, saj lahko prinašajo številne prednosti. Ena od njih je zagotovo tudi ta, da učinkovito pripomorejo k zmanjševanju gospodinjskih odpadkov v našem domu pa tudi na odlagališčih. S tem dobro pomagamo tudi pri zmanjševanju izpusta toplogrednih plinov. Ne nazadnje to pomeni odličen način ohranjanja narave, ker je razgradnja odpadkov hitrejša.

Sicer pa kompostniki ponujajo še druge številne prednosti. Ena od vidnejših je pridobivanje naravnega gnojila za vse rastline na vrtu. Takšno gnojili nadomesti umetna gnojila ter fitofarmacevtska sredstva. Kompostniki prav tako na odličen način pripomorejo, da so naše rastline veliko bolj zdrave pa tudi bolj odporne proti insektom.

Vpliv kompostnikov na zemljo

Ste vedeli, da imajo kompostniki kar od 40 do 60 % manjši volumen ter težo v primerjavi z nekompostiranim gnojem. Zemlja z dodanim kompostom pa pridobi veliko boljšo vlažnost ter zračnost in izboljšano sestavo prsti.

Dušik se med kompostiranjem spremeni v slabše topno obliko. Posledično počasneje preide iz komposta v podtalnico ali v površinsko bodo. To preprečuje onesnaževanje podtalnice ter ohranja kakovost vode.

Kompostnik ima lahko prav vsak

Sicer pa kompostnik lahko stoji tudi na vašem vrtu, saj ga ima lahko prav vsak, čeprav imate zanj odmerjeno le majhno površino zemlje. Pomemben podatek je tudi ta, da kompostniki niso več nujno v zaprtih škatlah, temveč imamo lahko kompostne kupe kar ob gredah. Kompost se namreč koristno uporablja skozi celo leto.

Kompostniki tudi v urbanem svetu

Na sploh so kompostniki najpogosteje nameščeni na vrtovih. Prav tako pa so lahko tudi del urbanega okolja. Ne nazadnje se lahko na dovolj učinkovit način nameščajo tudi na balkone. Pri tem pa je treba paziti na sestavine ter na sklenjen krogotok snovi. Za kompostni kup mora vedno veljati, da je moker ali pa vsaj vlažen. Na balkonih so zato pod kompostniki nujni podstavki. Ti so večinoma leseni.