Tudi rastline same so lahko odlična gnojila

Vsem, ki se že dolgo časa ukvarjajte z vrtnarjenjem, je povsem jasno, da so organska gnojila na sploh daleč najboljša za uporabo. Še posebej to velja za gnoj pa tudi za kompost. V določenih situacijah nam prav tako lahko zelo prav pridejo tudi mineralna gnojila, vendar se ta na dolgi rok ne obnesejo.

Po drugi strani so lahko odlična gnojila tudi rastline same. Rastline pa kot gnojilo lahko uporabljamo na zelo različne načine. Najbolj preprosto je, če jih kar posejemo, nato pa po določenem času, ko seveda naredijo dovolj listne mase, zadelamo v tla. Takšen način se imenuje zeleno gnojenje. Zanj pa se lahko uporabljajo številne vrste rastlin. Njihova poglavitna prednost pa je seveda ta, da rastejo zelo hitro, seme pa ni predrago.

V rastlinskih sokovih se nahajajo tudi številna hranila

Če zelene rastline pokosimo in z njimi direktno obdamo vrt, s tem tudi pognojimo. Rastline namreč vsebujejo različna hranila oziroma rastlinski sokovi. Kljub temu pa je dobro paziti na to, da zelena zastirka na vrtu ne gnije.

Prav tako rastline lahko določen čas namakamo tudi v vodi. S takšno vodo lahko poleti zalivamo vrt in na takšen način dognojujemo vrtnine. Najbolj znana tovrstna rastlina je kopriva. Zanjo je značilno, da vsebuje zelo velike količine dušika, prav tako tudi fosfor, kalij, žveplo. Za gnojila lahko namakamo tudi križnice, regrat, rman, čebulnice in še nekatera druga divja zelišča. Osnovni recept pri tem pa je, da namočimo kilogram omenjenih rastlin, in sicer v 10 litrov vode. To pustimo stati nekje do tri tedne. Vmes redno prav vsak dan mešanico dobro premešamo. Nato odcedimo, razredčimo v razmerju ena proti pet in zalijemo rastline na vrtu.

Nadomestilo gnojenju z gnojem ali kompostom

Po drugi strani pa so znana tudi kupljena organska gnojila. Ta pravzaprav veljajo za nadomestila gnojenju z gnojem ali kompostom ali pa z rastlinami. Njihova največja prednost pa je morda ta, da je uporaba lažja, prav tako tudi odmerjanje. Ne nazadnje so takšna gnojila v prednosti tudi zato, ker je za njih značilna odsotnost plevelnega semena.